Άρθρο στο Polls and Politics
Γράφει ο Δήμος Κυριλίδης
Όλο και περισσότερο βλέπουμε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να κορυφώνεται, αυτό οφείλεται στην ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθράκων γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την Τουρκία.
Πράγματι ο υποθαλάσσιος φυσικός πλούτος στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου και όχι μόνο, είναι ένα αγκάθι για την χωρά μας έχοντας απέναντι μας μια χώρα που μόνο την καλή γειτονία δεν επιδιώκει. Είναι γνωστό εδώ και αρκετά έτη πως η Ελλάδα έχει τεράστιο φυσικό πλούτο. Θα δούμε σε αυτό το άρθρο μια γενική προσέγγιση αυτού του θέματος και θα κατανοήσουμε την διαδικασία, το κόστος, το κέρδος αλλά και τον πολίτικο σχεδιασμό που χρειάζεται για να προβεί μια χώρα σε εξόρυξη, ποσό μάλλον οι ξένες εταιρίες όπως γίνεται στην χώρα μας. Πρέπει να επισημάνουμε πως η διαδικασία εξόρυξης είναι και πολύ δύσκολη και η πιθανότητα ατυχήματος είναι μεγάλη για όσους πιστεύουν το αντίθετο. Ας απαντήσουμε όμως στην απλή γλώσσα όσων πιστεύουν πως εξορύσσοντας τον ενεργειακό μας πλούτο θα λύσουμε πολλά οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν κοιτάσματα στην Ελλάδα; Ναι στον Πατραϊκό κόλπο υπάρχουν 200 εκατ. βαρέλια Πετρέλαιο στο Κατάκολο αλλά φυσικά και σε όλα τα σημεία της δυτικής και νοτιοδυτικής Κρήτης, όμως, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές τις εκτιμήσεις είναι ανεπίσημες διότι είναι σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται αρκετά χρόνια για να αποκρυσταλλωθεί η τελική βάση για να προβούμε σε εξορύξεις. Άσχετα αν έχουμε ανεπίσημες εκτιμήσεις για δις βαρελιών πετρελαίου εκτός από ανεπίσημες είναι και μη ασφαλής αυτές οι εκτιμήσεις. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως στις περιοχές αυτές είναι πως δεν υπάρχουν ακόμη γεωτρήσεις τέτοιου βάθους (1500-2000μ θα υπάρχουν στα επόμενα έτη 2-4 χρόνια) διότι αν επιχειρήσουμε να κάνουμε εξορύξεις με αυτές τις γεωτρήσεις που ήδη διαθέτουμε το ποσοστό σφάλματος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. Και αυτό αποδεικνύεται και από μελέτες της Ε. Ε. αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης πως μόνο ελάχιστη δεν είναι η πιθανότητα ατυχήματος, η Ελλάδα και το “στρατηγείο” περιβαλλόντων επιπτώσεων της χώρας μας δεν πρέπει να αγνοήσει αυτές τις μελέτες ποσό μάλλον όταν η άμεση παρέμβαση σε περίπτωση ατυχήματος σε τέτοια βάθη δεν μπορεί να καθίσταται γρήγορη.
Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος; Ένα ατύχημα θα οδηγήσει σε διαρροή πετρελαιοειδών η υδρόθειου με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι μακροπρόθεσμες για την υγεία του θαλάσσιου τόπου, όπως η ατμόσφαιρα τα θαλάσσια είδη τα πτηνά κτλ. Θα προτρέξει βεβαία κάποιος να πει, μα σε άλλες χώρες γίνονται εξορύξεις, ναι, γίνονται ας μην είμαστε όμως μάρτυρες γεγονότων όπως στην Καταλονία όπου εκεί, λόγω πετρελαιοκηλίδας ο τουρισμός μειώθηκε δραματικά (repsol Catalonia), σε μια χώρα σαν την δική μας που έχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα (6η-8η στον παγκόσμιο χάρτη) είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύουμε πως η πιθανότητα ατυχήματος είναι ελάχιστη.
Νέες μελέτες μας αναφέρουν πως οποιαδήποτε μορφή εξόρυξης υδρογονανθράκων θα ακυρώσει μεγάλες προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Στοιχεία για την αμελητέα συνεισφορά της χώρας μας για την μείωση της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν και στο διαδίκτυο. Μην ξεχνάμε πως είμαστε μια χώρα που κύρωσε πανηγυρικά την συμφωνία του Παρισίου. Άρα πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πως κάνεις δεν μπορεί να πει με μεγάλη και απόλυτη σιγουριά πως υπάρχουν τεράστιες ποσότητες απολήψιμων κοιτασμάτων στην χώρα μας. Ακόμη και αν υπήρχαν, το κράτος δεν θα είχε τεράστια έσοδα όπως μερικοί νομίζουν, βέβαια θα πει κάποιος στην Νορβηγία γίνονται εξορύξεις και έχουν τεραστία κέρδη, εκεί όμως όλα τα κέρδη διαχειρίζονται από το ίδιο το κράτος της Νορβηγίας και όχι από εταιρίες όπως θα γινόταν αν κάναμε τώρα εξορύξεις στην Ελλάδα, ήδη όμως η Νορβηγία θεωρεί το πετρέλαιο ως μια πηγή ενέργειας του παρελθόντος και οι εξορύξεις εκεί γινόντουσαν υπό άλλες συγκυρίες. Πρέπει να είναι τεράστιες οι ποσότητες για να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χωρας μας σε μεγάλο βαθμό και μην ξεχνάμε πως αν προβούμε σε εξορύξεις μέσω μεγάλων εταιρειών οι τελευταίοι όντας κολοσσοί ξέρουν πολλές λογιστικές μεθόδους για να αποκρύψουν πολλά από τα κέρδη τους οπότε ο φόρος του εταιρικού εισοδήματος θα είναι ελάχιστος. Σε πολλές συζητήσεις ακούμε το εξής ερώτημα “γιατί δεν γίνονται εξορύξεις στην Ελλάδα;” πολύ απλά, εξορύξεις φυσικά και γίνονται ως γνωστόν στο τρίγωνο του Πρίνου και οχι μονο αλλά έχουν υπογράφει ήδη αρκετές συμβάσεις με μεγάλες εταιρίες (TOTAL, REPSOL ENERGEAN και φυσικά τα ελληνικά πετρέλαια κτλ) επίσης υπάρχει ο μύθος πως πολλές από αυτές τις εταιρίες έρχονται απευθείας στην Ελλάδα και όχι στις δίκες τους χώρες διότι εδώ υπάρχει μεγαλύτερος φυσικός πλούτος, όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, απλά στην Γαλλία (ΤΟΤΑL) και στην Ισπανία (REPSOL) οι πολίτες διαμαρτύρονται αρκετά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων όποτε οι εταιρίες αποτρέπονται από το να κάνουν εξορύξεις αλλα φυσικά και για να μην μειώσουν την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στηβ χώρα τους.
Κλείνοντας θα πούμε πως η διεθνή υπηρεσία ενέργειας (International energy agency) αναφέρει πως περισσότερα από το 50% των ενεργειακών αποθεμάτων πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως πρέπει να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική πορεία βιώσιμης ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την φύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν εξορύξεις η ότι δεν θα έχουμε άλλες πηγές ενέργειας. Όλα αυτά απαιτούν σχεδιασμό πολλών ετών έχουν τεράστιο κόστος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, και να γνωρίζουμε πως η μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών που μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους και είναι υπεύθυνες για πάνω από 60 % όλων των πρόσφατων πανδημιών και επιδημιών (συμφώνα με έκθεση της WWF) έτσι λοιπόν η ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να γίνεται με σύνεση με αποκατάσταση και μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία. Και φυσικά δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η αιτία προσέγγισης εταιριών αλλά και οι έρευνες που θα γίνουν για τους υδρίτες μεθανίου που υπάρχουν στο Καστελόριζο όπου θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Comments